A felépülés segítése

Neked volt már olyan, hogy a természet erejét hívtad segítségül, amikor valami egészségügyi problémád volt? Én szeretem ezeket a természetes megoldásokat, sokkal hamarabb nyúlok hozzájuk, mint például a gyógyszerekhez. Sok mindent ki is próbáltam már, és a családban az idősebb korosztály is, így bátran tudom mondani, hogy a páfrányfenyő vagy a tudományos nevén Ginkgo biloba, nagyszerű természetes megoldás lehet például a vérkeringési problémák esetén. A nagyszüleimnek például használ és ők bizton állítják, hogy e miatt nem kell gyógyszert szedniük érrendszeri problémára.

Mára már nagyon sok ilyen és ehhez hasonló gyógymódot és megoldást ismer az orvostudomány. Rengeteg alternatív és természetes gyógymód fellelhető már, így mindenki eldöntheti, hogy melyikkel szeretne élni. Így, ha valakinek van valamilyen problémája, akkor majdhogynem biztos lehet abban, hogy találnak rá megoldást. Ezért is örülök neki, hogy a mai világban már az interneten is nagyon sok minden elérhető, így magamtól is tudok tájékozódni.

Hasonlóan fontos foglalkozni a függőségekkel együtt élő emberek problémáival is. Ez ugyan nem egy betegség, amiből ki lehet gyógyulni, hiszen teljes mértékben már senki nem lesz olyan mint a függősége előtt volt. Viszont mint minden függőségből, úgy ebből is felépülni fel lehet. Például, ha valaki alkoholista, akkor abból nagyon szépen fel lehet épülni, és újra elkezdheti józanul élni a mindennapjait. Viszont ehhez nagy elhatározásra van szükség és arra, hogy az adott ember valóban változtatni akarjon. Ugyanis ezt erőltetni nem lehet. Elég erős elhatározással, motivációval és akaraterővel viszont minden lehetséges. Illetve egy támogató közegre is szükség van, akik nem lehúzzák az embert, hanem segítik őt a felépülés útján.

A felepulok csapata pont erre hozott létre egy nagyszerű programot. A program lényege, hogy egy segítő közegben minél jobban segíteni és támogatni tudják az alkoholizmussal élők felépülését. Ez egy bentlakásos program, ami nem kevesebb, mint 28 napig tart. Ez alatt a majdnem egy hónap alatt a bent lakók megismerhetik és felkészülhetnek arra is, hogy milyen lesz majd józanul élni a mindennapokat. Lépésről lépésre sajátíthatják ezt el, hiszen a fokozatosság fontos. Amikor pedig véget ér a program, bátran vághatnak bele az immáron új, kihívásokkal teli, de remélhetőleg boldogabb életükbe. Ehhez minden segítséget megkapnak a program keretén belül, így már csak élni kell ezzel a lehetőséggel.

És hogy miért lehet eredményesebb ez a módszer, mint a hagyományos?

Amikor valaki úgy szeretne leszokni, hogy elmegy 1-2 órás konzultációkra vagy előadásokra, akkor az nem biztos, hogy nagyon hatásos tud lenni. Hiszen ha valaki csak kigondolta, hogy ő változtatni szeretne, de nagyon nem szeretne tenni a változásért, akkor a leszokás nem valószínű, hogy sikeres lesz. Működőképes tud lenni, és segíthet is az embereknek, viszont nem mindegy, hogy valaki milyen szinten van. Ha valaki csak kevés absztinens időszakot tud tartani két alkohol fogyasztás között, akkor valószínűleg ez a módszer nem lesz számára a legmegfelelőbb és nem lesz célravezető. Nagy esély van arra, hogy nem fog tudni a két kezelés között ellenállni a kísértésnek, és így nem tud teljes mértékben felépülni. Amennyiben valaki már próbálta ezt a hagyományos módszert, de nem bizonyult hosszú távon eredményesnek, akkor számára ez a program egy jó választás lehet. Illetve azoknak is, akiknek a függőségük miatt a munkájuk, magánéletük is veszélybe került már e miatt, vagy pedig ezeket a jeleket lehet tapasztalni. Ebben az esetben érdemes minél hamarabb lépni és cselekedni. A Felépülők csapata pedig pont az ilyen helyzetekben tud segítséget nyújtani.

Ha valaki ezt a programot választja, az már alapból egy elég erős elhatározást mutat, hiszen itt egyértelmű, hogy 28 napig a szabályokat betartva és követve kell a segítséget elfogadni. Ehhez pedig kellő nyitottsággal és motivációval kell rendelkeznie mindenkinek, aki ebbe belevág. Egy kialakított keretrendszer is segíti itt az embereket abban, hogy a vágyat könnyebben le tudják győzni, és a sóvárgásnak ellenállni. A pontos napirend is segíti őket ebben.

Ha valakiben elég erős az elhatározás, hogy józanul éljen tovább, kellő motivációval rendelkezik, tud őszintén beszélni a problémájáról, kellően nyitott és a tenni is akar az eredményért, akkor ez a program tökéletes választás lehet. Viszont csak abban az esetben, ha valaki rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal. Mert amennyiben valaki nem akar tenni semmit a felépülése érdekében, akkor rajta még ez a program sem fog tudni segíteni. A jelentkezés első lépése amúgy is egy személyes találkozó, ahol megtörténik az állapotfelmérés is, így pontosan tudni fogják már, hogy az alkoholizmus mennyire súlyos. Ez az első lépés már egy nagyon jó kezdés. Ez után már csak végig kell menni az úton. A beszélgetést követően pedig pontosan megmondják a következő lépést. Sőt, ha szerintük nem ők a legjobb választás ebben a problémában, még akkor is segítenek. Ebből is látszik, hogy valóban a segítségadás az elsődleges számukra és azon vannak, hogy minél több ember megkaphassa az elegendő támogatást és segítséget a felépüléshez.

A program azért is tud sikeres lenni, mert a létrehozói pontosan tudják azt, hogy min mennek keresztül azok az emberek, akik le szeretnének szokni. A felepulok csapata ezért is tudott létrehozni egy ilyen sikeres programot, mert átérzik az alkoholizmussal küszködő emberek érzéseit és tudják milyen lehet nekik és mire van szükségük. Illetve a saját tapasztalataikra tudnak támaszkodni, nem ismeretlen számukra semmi sem ezzel a problémával kapcsolatban. Így kellő tapasztalattal rendelkeznek, mindent tudnak a témával kapcsolatban, és testközelben lehet az élő példa arra, hogy van megoldás és lehet ez után is teljes életet élni újra. Még ha most kicsit nehéz is elképzelni.

A program keretében pedig a hozzátartozóknak is tartanak konzultációkat és előadásokat, hiszen pontosan tudják azt, hogy a sikerhez rájuk is szükség van. A támogató közeg, éppolyan fontos, mint a felépülni kívánó ember elhatározásának mértéke. Nagyon sok segítséget tudnak nyújtani a hozzátartozók. Ezeken a találkozókon pedig ők is kapnak segítséget abban, hogy mivel és hogyan tudják támogatni a szerettüket a felépülésben.

A 28 nap elteltével pedig nem engedik el senkinek sem a kezét. Az ingyenes utógondozás segítségével könnyebb lesz az itt elért eredményt hosszú távon fenntartani és józanul élni a mindennapokat. Illetve bármikor nagyon szívesen segítenek, ha újra elvesztél volna, és esetleg nem sikerült tartani a program során elért eredményeket.

Összességében pedig már szerintem nagyon szépen látható, hogy mennyire hasznos tud lenni ez a 28 napos program, és hogy valóban egy segítő közegbe érkezik az, aki a Felépülők csapatát választja.