Szorgalmasan tanulok, hogy később saját cégem lehessen

Az utóbbi időben nem megy olyan jól a tanulás a fősulin, mint ahogy azt szeretném. Képtelen vagyok koncentrálni, és hiába maradok fent késő estig a jegyzeteimet magolni, csak annyit érek el vele, hogy másnap hullafáradt leszek.

Édesanyám a természetes gyógymódokra esküszik, ezért ajánlott is nekem pár gyógynövényt, amik segíthetnek a bajomon. Az egyik, amitől valóban kicsit eredményesebbnek érzem magam, a ginkgo biloba nevezetű csodanövény, amelyet magyarul páfrányfenyőnek is neveznek.

Ez talán segít valamennyit a koncentrációban, de az összes gondomat azért nem oldja meg helyettem. Az lehet a fő probléma, hogy nekem az igazi célom nem a diplomaszerzés, hanem az, amit utána tervezek: szeretném megalapítani a saját cégemet.

Van már egy-két jó ötletem, amiket nem árulhatok el előre, nehogy valaki véletlenül megvalósítsa, mielőtt én odajutnék. Bár még azért elég kezdetlegesek a terveim, hetek óta mást sem tudok csinálni, mint ezeken gondolkozni.

Azért persze a biztonság kedvéért már most elkezdtem utánaolvasni a cégalapítás rejtelmeinek, ugyanis semmit sem szeretnék a véletlenre bízni. Remek döntés volt beírnom a keresőbe azt, hogy ‘cégalapítás budapest‘, mert így találtam egy weboldalt, ahol egy blogbejegyzésben szuperül összefoglaltak mindent, amit kezdőként tudnom kell a témáról.

Azért is kerestem rá erre a kifejezésre, mert kimondottan a fővárosban képzelem el a saját cégemet, bár én magam egyelőre vidéken élek.

Megtaláltam tehát ezt a szekhelyszolgaltatas24.hu nevezetű oldalt, ahonnan megtudtam: a cégalapítás budapesten korántsem nehéz vagy hosszadalmas dolog, feltéve, ha tudjuk, mit és hogyan kell csinálni. A cikkből kiderül, hogy az egyszerűsített eljárás segítségével nincs is olyan sok papírmunka és engedélyeztetés, mint azt először gondoltam. Ráadásul sokkal olcsóbb, mint korábban, ezért már nem kell azon aggódnom, hogy honnan szedek össze több százezer forintot az illetékre meg miegymásra.

Azt is megtudtam, hogy a vállalkozásomnak szüksége lesz egy bejegyzett székhelyre, ahová a hivatalos küldemények és esetlegesen az ellenőrző szervek is jönni fognak. Ez ugyan bárhol lehet, de nem tanácsos a saját lakást vagy a céghez tartozó üzlethelyiséget megadni, mert ez sok olyan költséggel és adminisztrációval jár, ami egyébként elkerülhető lenne. Érdemes ehelyett székhelyszolgáltatást igénybe venni, ami vagy Budapest központjában, vagy az IPA-mentes Újlengyelben végez székhelymenedzsmentet, megkímélve a cégtulajdonosokat, vállalkozókat az ezzel járó feladatoktól.

A küldeményeket így is azonnal meg fogom kapni, csak elektronikus formában – az eredeti példányokat minden hónapban egyszer, automatikusan küldik postai úton. Ráadásul a címre érkező ellenőrző vagy végrehajtó hatóságok fogadása miatt sem kell majd stresszelnem, mivel a 11 éves tapasztalatukkal ezt is profi módon fogják végezni. A szolgáltatásban megvan tehát minden, amire szükségem lehet. Az árak is nagyon jók, hiszen 29.900 Ft + áfa befizetésével 7 hónapig kaphatok Budapesten teljes körű székhelymenedzsmentet, 39.900 Ft + áfa árért pedig ugyanezt Újlengyelben.

Bár az a tervem, hogy a cégalapítás budapesten történjen, a székhely igazából lehetne máshol is. Nagyon kecsegtető az újlengyeli ajánlat, amivel kibújhatnék az iparűzési adó fizetése alól, ugyanakkor azt látom a legjobb opciónak a cégem jövőjére nézve, hogy az ügyfeleim lássák: a központi irodám Budapesten van, ráadásul elég jó helyen. Úgy érzem, hogy ez adhat nekem egyfajta tekintélyt, és az emberek nagyobb bizalommal fordulhatnak hozzám, mintha egy másik településre lennék bejelentve.

Úgy tervezem, hogy nem csak a székhelyemet, hanem magát a cégalapítást is a szekhelyszolgaltatas24.hu mögött álló vállalatra fogom bízni. Ők ugyanis akár ingyen is segítenek az egész folyamat lebonyolításában, és így aztán biztosan nem kell attól tartanom, hogy valamit elrontok. Biztosítanak tulajdoni lapot, aláírásmintákat, egy lényegre törő és hasznos konzultációt, illetve a cégbíróság előtti képviseletet. Még arról is tájékoztatnak e-mailben, hogy a bejegyzés megtörtént. Ezek talán nem mondanak sokat azoknak, akik nem ásták bele magukat mélyebben a cégalapításba, de nekem rendkívül hasznos információkkal szolgáltak, és már tudom: nagyon megéri rájuk bízni a cégem ügyeit.

Egy egész délutánt arra szántam, hogy a székhelyszolgáltatásról tájékozódjak, szóval talán már értheted, hogy miért is olyan nehéz a tanulásra koncentrálnom. Mindig eszembe jut valami a leendő cégemmel kapcsolatban, aminek utána akarok nézni. Nem segít itt már sem a gingko biloba, sem annak társai, hiszen túlságosan izgatott vagyok a jövőmmel kapcsolatban. Azért a tanulást persze igyekszem nem elhanyagolni…